Altijd groene energie

Ook als de wind niet waait en de zon niet schijnt.

Opslag van groene energie

Corre Energy is een bedrijf dat zich bezighoudt met ondergrondse energieopslag, een technologie die de energietransitie helpt te versnellen en onze energienetwerken flexibelere een weersbestendig maakt. Onze focus gaat verder dan alleen Nederland en we voorzien dat dergeljke projecten in heel Europa van toegevoegde waarde gaan zijn.

Het hoofdkwartier is gevestigd in Groningen, in de Mediacentrale, en wordt aangestuurd door een snelgroeiend Nederlands team. Corre Energy B.V  is sinds September 2021 beursgenoteerd op de Euronext in Dublin.

Vanwege de energietransitie neemt de vraag naar en daarmee het gebruik van hernieuwbare energie snel toe. Bij Corre Energy vinden we het zonde dat we niet alle groen geproduceerde stroom kunnen gebruiken. Als het veel gewaaid heeft, hebben windmolens veel energie geproduceerd, zoveel soms dat we het niet op kunnen maken. Om dat op te vangen en te voorkomen kun je denken aan energieopslag. Dat gebeurt al in de vorm van grote batterijen die het formaat van een zeecontainer hebben, die voor elke uren aan elektriciteit kunnen generen.

Voor de oplossing van het probleem van de overtollig geproduceerde groene elektriciteit, heb je echter ontzettend veel van deze batterijen nodig. Daar hebben we bij Corre Energy een oplossing voor bedacht. Corre Energy heeft geruime ervaring op het gebied van hernieuwbare energie en technologische ontwikkeling en is een pionier op het gebied van energieopslag.

De overgang naar een volledig CO2-vrij elektriciteitsnetwerk kan niet plaatsvinden zonder langdurige opslag van energie. Zonne- en windenergie zijn schoon en goedkoop, waardoor ze snelgroeiende vormen van energieopwekking zijn. De uitdaging is echter dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait, waardoor het aanbod van groen geproduceerde elektriciteit gedurende de dag varieert.

Om het probleem van de onderbrekingen in de aanvoer van groene energie op te lossen, moet het elektriciteitsnet de opwekking van hernieuwbare energie koppelen aan grote hoeveelheden energieopslag om overtollige elektriciteit op te slaan. Zodat we er later gebruik van kunnen wanneer het aanbod van hernieuwbare energie niet aan de vraag kan voldoen. Langdurige energieopslag is essentieel om de transitie naar duurzame energie ‘weerbestendig’ te maken.

Meer groene energie, een duurzame toekomst

Groene energie wordt geproduceerd op zonneparken of windparken. Overtollig geproduceerde energie gaat in de vorm van elektriciteit naar onze energieopslag. Hier wordt met behulp van compressoren perslucht geproduceerd. Deze perslucht slaan we op in een zoutcaverne.

Op het moment dat we de energie nodig hebben laten we de perslucht los. De lucht wordt dan door een turbine geleidt. Door de lucht door deze turbines te laten gaan wordt er weer elektriciteit geproduceerd. Deze elektriciteit gaat vervolgens naar het hoogspanningsstation waar het verder verdeeld wordt.

Lees meer 

TOP